Amics,

La secció de Futsal Masculí ens porta de nou dues interessants entrevistes de les que estem segurs que en gaudireu molt, totes dues gràcies al Coordinador de la secció, el Miquel Fontecha.

Víctor Senent López, entrenador del Cadet A

En la meva vida formativa com a jugador he estat, principalment, al Bosco Rocafort, i l’etapa de Sènior l’he passat al CFS La Unión, encara que els meus inicis van ser al Bosco Rocafort.

Com a entrenador, la meva formació l’he fet al CFS La Unión en diverses categories, les més destacades a Juvenil Nacional i al primer equip a Segona B, de segon entrenador. A més a més, he dirigit la Selecció Catalana Prebenjamí i he estat de segon en les categories Benjamí i Infantil (en aquesta ultima aconseguint un campionat d’Espanya).

Actualment, soc l’entrenador del Sènior A del Bosco Rocafort a Divisió d’Honor Catalana desprès d’haver aconseguit l’ascens, i del Cadet A de l’AE Bellsport a Divisió d’Honor.

1- Com i quan et vas iniciar en el futbol sala?

Com a jugador, em vaig iniciar a l’escola Salesians de Rocafort, en la categoria Aleví escolar, on vaig passar per totes les categories formatives fins a Juvenil Nacional. Després d’estar dos anys al Sènior B vaig marxar al CFS Unión B, a Territorial Catalana (ara Divisió d’Honor Catalana), on em van donar la oportunitat de debutar i de gaudir de diversos partits a la Segona Divisió B espanyola. Després d‘una greu lesió de genoll per un accident de moto vaig tornar a jugar a la Unión B fins la temporada 2016/17, quan em vaig retirar al Sènior B del CFS Prosperitat.

Com a entrenador, vaig començar amb un equip Cadet-Juvenil femení de La Unión, pujant a Divisió d’Honor. Posteriorment, vaig passar per diverses categories del club fins arribar al Juvenil A, gaudint de 5 temporades. En l’última, ho vaig compaginar fent de segon al primer equip a Segona B.

2-Què t’aporta aquet esport?

Al llarg de tota la meva història en aquet món, el futbol sala m’ha aportat un munt d’experiències úniques i conèixer molta gent interessant. Ho he viscut des de molt petit i sempre sense ser un professional. M’ho he pres amb tanta intensitat que en alguns moments ha estat el més important per a mi.

És un esport en el que no deixen de succeir coses, ja que té un ritme vertiginós. Com a entrenador et posa molts reptes, tant en el joc com en el tracte amb els jugadors. El que realment m’aporta, però, és la felicitat quan el practico. Aquest és el motiu pel qual l’he practicat a cost zero durant tants anys.

3-Què és el que vols transmetre als teus jugadors?

L’essència d’un esport peculiar a la vegada que únic, l’educació dins d’un esport que et forma com a persona en una competició de la que experimentaran milers d’emocions que hauran d’aprendre a gestionar per treure el seu millor rendiment.

4- Quina és la part més important a l’hora de dirigir un equip? / Com es gestiona un grup humà com pot ser un equip de futbol sala?

Per a mi, una de les coses més importants a l’hora de gestionar un equip és descobrir les qualitats més determinants de cada jugador per treure un benefici per l’equip. Fer que cada jugador cregui en aquestes qualitats que té i que noti que és important per ajudar a l’equip, juntament amb les qualitats del companys. Mai un jugador és més important que tots junts.

La gestió d’un grup humà és el repte més difícil a l’hora de portar un equip, ja que les emocions dels teus jugadors variaran per molts motius i no només pels esportius. S’ha de tenir en compte la seva situació personal a casa, al col·legi, la salut… L’experiència m’ha ensenyat que s’ha de gestionar intentant posar-te a la pell del jugador per entendre’l i ajudar-lo amb una postura més objectiva.

5-Quin es l’objectiu que t’has marcat tu i els teus jugadors de cara aquesta temporada?

En ser un equip nou per a mi, el primer objectiu era que aprenguessin els conceptes el mes ràpid possible. Una vegada aconseguit, amb una bona pretemporada, ens hem marcat una meta més ambiciosa, que és lluitar per estar el més a dalt possible, treballant a cada entrenament al màxim i aprenent dels errors de cada partit per aconseguir els tres punts cada cap de setmana. En definitiva, acabar la temporada sent millor equip que al principi.

Marc Bretcha Solano, entrenador Cadet B

De jugador vaig començar a jugar a l’edat d’11 anys a l’escola. Tot seguit, vaig jugar al Penya Esplugues durant quatre temporades seguides fins que vaig marxar a La Unión de Santa Coloma de Gramenet en la meva primera temporada com a juvenil. L’any següent, exactament en la cinquena jornada, vaig tornar al Penya Esplugues, on encara estic gaudint la meva última temporada en l’etapa de formació.

Com a tècnic, vaig començar a portar un Prebenjamí escolar d’Esplugues quan encara era Cadet. Seguidament, a la mateixa vegada que anava a La Unión, vaig entrenar allà mateix un Cadet B, el meu primer equip federat. L’any següent vaig tornar a agafar un Cadet B i ara entreno, també, un Cadet B a Bellsport.

1-Com i quan et vas iniciar en el futbol sala?

Amb 11 anys. No tenia cap intenció de jugar a futbol sala d’una manera més ‘professional’ que no fos al pati de l’escola, però l’entrenador d’aquell moment em va incitar i es podria dir que també va fer que m’enamorés d’aquest esport.

2-Què t’aporta aquest esport?

Aquest esport és més que anar darrere d’una pilota. Hi ha moltes variants, moltes pistes, molts moments diversos, molts partits i, sobretot, moltes persones diferents. El que més em motiva per ser entrenador és l’oportunitat de conèixer nens amb diverses personalitats, amb diferents rols que, l’únic que tenen en comú, és que gaudeixen jugant a futbol sala.

3-Què és el que vols transmetre a tots els teus jugadors?

Sempre he volgut transmetre una cosa que de vegades ens oblidem les persones que ens prenem massa seriosament aquest esport a l’hora de jugar-lo. Vull que tots els meus jugadors gaudeixin de cada moment que passin al costat de la pilota, que deixin de banda el que ha dit el rival, la grada i/o l’àrbitre. Al final, quan millor t’ho passes és quan millor jugues. I ja que estan en etapes de formació sempre intentaré aprofundir en la tàctica del futbol sala per a que aprenguin tot el que sigui possible per encarar de la millor manera la següent temporada.

4-Quina és la part més important a l’hora de dirigir un equip? / Com es gestiona un grup humà com pot ser un equip de futbol sala?

Crec que el més important sempre serà transmetre confiança a tots els jugadors i fer-los saber que són bons dins del seu rol a l’equip. Cada jugador és diferent i al principi no saps ben bé com pot actuar cadascun en un moment donat. Per això, s’han d’analitzar bé les actituds de cada jugador per després poder parlar amb ells d’una manera en la qual puguis transmetre confiança. Al final tots som persones i hem d’escollir bé les paraules que utilitzem.

5-Quin és l’objectiu que t’has marcat tu i els teus jugadors de cara aquesta temporada?

Vull que cada jugador, l’any vinent, estigui competint en la màxima divisió dins les seves possibilitats. Mirant aquesta temporada, nosaltres volem pujar de divisió, però sempre és millor quedar primer. Tenim bon equip per poder assolir aquest repte, però a vegades el talent no ho és tot, farà falta molta preparació i millora per poder festejar, almenys, un ascens.

 

Share This